Home >

 1e Open    Superschaak  Toernooi van   België Logo Superschaak - Amazone

 

Houffalize, woensdag 15 april 2009


Informatie betreffende locatie en inschrijving

De vier superschaakstukken op het Toernooi
Het NK-reglement
Groep II: Opgaven speciaal ter voorbereiding op het Toernooi
Groep I: Opgaven per superschaakstuk

Uitslagen van het Toernooi
Verslag van het Toernooi

Superschaak
Superschaak is 'vrijwel' gewoon schaak zonder openingstheorie. Uitvoerige voorbereiding op openingsvarianten is onnodig omdat er veel verschillende beginstellingen mogelijk zijn. Natuurlijk is oefenen van tevoren wel aan te bevelen want je moet wennen aan de nieuwe stukken. Alle vier NK-superschaakstukken gaan als combinaties van schaakstukken: de Amazone gaat als Dame of Paard, de Keizerin als Toren of Paard, de Prinses als Loper of Paard en de Veteraan als Koning of Paard (deze kan niet schaak of mat staan). Dus elke zet met zo'n stuk is in feite een schaakzet. Maar de extra mogelijkheden brengen meer interessante combinaties in het spel, waardoor Superschaak nog leuker is dan gewoon schaak.

De vier superschaakstukken worden ingezet in het voorspel dat aan de eigenlijke partij voorafgaat. Na het voorspel verloopt de partij vrijwel net zo als een gewone schaakpartij. De precieze regels staan in het «NK-Reglement».

U kunt van tevoren Superschaak oefenen op uw PC !
Sinds september 2008 is het mogelijk, een vorm van Random Superchess tegen de computer te spelen. Hierbij worden de vier NK-superschaakstukken random opgesteld in de beginstelling, twee op de koningsvleugel en twee op de damevleugel, en de zwarte stukken staan spiegelsymmetrisch tegenover de witte. Voor het overige worden de regels van het NK-Reglement gerespecteerd. Hierbij kunnen de speciaal voor Superschaak ontworpen superschaaksymbolen/figurines (voor zowel de klassieke schaakstukken als de superschaakstukken) gebruikt worden.
Een beknopte HANDLEIDING voor het (gratis) installeren van het superschaakfont en het programma vindt u via www.superchess.nl, in de rubriek "Superschaak PC-programma" en volg de aanwijzingen.

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2009 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl