Spelregels voor Exchess

Exchess®  is een vorm van Superchess®

Men kan Exchess® spelen met slechts enkele nieuwe stukken, in combinatie met de bekende schaakstukken, op een gewoon 8x8-schaakbord.

Spelregels voor Exchess® op een gewoon 8x8-schaakbord:

In de gewone schaakbeginstelling vervangt Wit naar keuze een of meer stukken op de koningsvleugel door evenveel nieuwe stukken. Zwart doet symmetrisch hetzelfde en vervolgens vervangt Zwart naar keuze een of meer stukken op de dame-vleugel door evenveel nieuwe stukken. Daarna maakt Wit de stelling weer symmetrisch. Na deze fase van het voorspel doet Wit de eerste zet en wordt de partij verder gespeeld zoals schaak.

Een pion mag alleen door een ander pionstuk (een renpion of een t-pion) worden vervangen, en andere stukken alleen door niet-pionstukken. Er moet minstens één monarch (Koning of Keizer) worden opgesteld. Keizers beginnen op de d-lijn, Koningen op de e-lijn.

De renpion en de t-pion promoveren net zoals een gewone pion, tot een niet-pionstuk. Bij de promotie moet gekozen worden uit de (niet op het bord staande) beschikbare stukken.

De twee spelers spreken van tevoren af welke verzameling stukken beschikbaar zal zijn tijdens het voorspel en tijdens de partij (voor de promotie en om in te zetten als reservestukken), en hoeveel nieuwe stukken Wit respectievelijk Zwart mag of moet inzetten in het voorspel.