Home > Laatste nieuws >

Superschaaktoernooi met de Joker bij "De Vrijpionnen" in Voorhout, 29 juli 2010

Zie de fotopagina.

"De Vrijpionnen" hield haar tweede superschaaktoernooi, donderdagavond 29 juli 2010 in het jeugdcentrum "De Spelewey", Breughelhof 8, 2215 AB Voorhout.

Het algemene toernooi telde elf deelnemers, die in drie vierkampen streden om de eer en de prijzen: superschaakstukken, boeken, tijdschriften en een prachtige jokermuts. Die laatste was voor Martijn Otten die de A-groep met overmacht won. Oudgediende Jeroen van Eijk won de B-groep, terwijl Bram Langeveld, winnaar van de jeugdgroep en tevens beste beginner, de C-groep op zijn naam bracht. Wegens de vakantie waren veel jeugdschakers niet in de gelegenheid te komen.

Er werd gespeeld met de Prinses, de Draak, de Magiër en de Joker, met een aangepaste versie van het NK-reglement. De bedenktijd van 20 minuten voor de A-groep en 15 voor de B- en C-groep bleek voldoende.

De Joker beleefde een wereldpremière in een superschaaktoernooi. Dit stuk heeft de loop van het laatst gezette stuk van de tegenstander, zodat zijn loop erg variabel is. Hierdoor waren er regelmatig onverwachte wendingen in de partijen die voor veel hilariteit zorgden.

De Prinses is al lange tijd bekend van het NK Superschaak. De Magiër en de Draak, die in het toernooi van vorig jaar ook al meededen, zijn al lastig te spelen, maar nu ook de Joker meedeed, werd het uiterste van de deelnemers gevergd. Met deze 'moeilijke' stukken vonden sommige spelers vier superschaakstukken wat veel van het goede. Misschien is het een goed idee om eens een toernooi met twee superschaakstukken per partij te houden, waarbij elke speler zijn favoriete stuk kan kiezen. Bij veel spelers scoorde de Magiër hoog in waardering, evenals vorig jaar.

Door het vele commentaar tijdens en tussen de partijen over allerlei onverwachte ontwikkelingen werd het een gezellige avond in een zeer geanimeerde sfeer. Organisator en wedstrijdleider Fred Kok kan tevreden terugzien op een geslaagd toernooi.

Het toernooi blijft niet onvermeld in de media: "De Teylinger" komt deze week met een artikel over het toernooi en een foto van toernooiwinnaar Martijn Otten.

Zie verder het verslag van Fred Kok op www.vrijpionnen.nl en het verslag van Rob Nierse op www.spelgroepphoenix.nl.

De uitslag:

Groep A          Groep B          Groep C
1. Martijn Otten  3   1. Jeroen van Eijk 2   1. Bram Langeveld  3  (tevens winnaar jeugdgroep en beste beginner)
2. Coen Leentvaar  1   2. Sasha Shikman  1   2. Jasper Ligtvoet 1,5
  Edwin Poels   1   3. Wim Haasnoot   0    Rob Nierse    1,5
  Rob Stolzenbach 1                4. Peter Blommers  0

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2010 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl