SG Amersfoort speelt Superschaak, zaterdag 7 oktober 2006

Het bestuur van het Schaakgenootschap Amersfoort (www.sgamersfoort.nl) organiseerde zaterdag 7 oktober 2006 voor de leden een BBQ-toernooi in de boerderij Eemfors te Hoogland (Amersfoort), waarbij ook de schaakvrienden van Hoogland en En Passant waren uitgenodigd. De opzet van dit toernooi was uniek: Afwisselend werd een partij Superschaak en een partij gewoon schaak gespeeld.

Omdat velen nog onbekend waren met het fenomeen Superschaak, had het bestuur de superschaak-coördinator Henk van Haeringen uitgenodigd. Voorafgaand aan het toernooi legde Van Haeringen in het kort uit hoe Superschaak wordt gespeeld, waarom je het zou moeten spelen, en vooral waarom dit spel nog leuker is dan gewoon schaak. Door enkele interessante en leerzame combinaties te tonen op het meegebrachte demonstratiebord slaagde Van Haeringen erin de aanwezigen ervan te overtuigen dat een toernooitje Superschaak wel eens heel leuk kon zijn.

Dat bleek te kloppen tijdens het aansluitend toernooi, waarvoor zestien spelers zich hadden aangemeld. Evenals bij het NK Superchess werd met de vier 'combinatiestukken' Amazone, Keizerin, Prinses en Veteraan gespeeld. Er werden - soms tot verrassing van beide spelers - fraaie en onverwachte matcombinaties op de borden getoverd, die natuurlijk aanleiding gaven tot enige hilariteit, maar ook tot bewondering voor de vele nieuwe mogelijkheden van deze superschaakstukken. De gebruikelijke opmerkingen vielen te horen, zoals "In het begin doet het denken aan toen je schaken leerde, maar gelukkig wen je toch tamelijk snel aan de nieuwe stukken, vooral omdat ze net zo gaan als gewone schaakstukken."

Amrsfrt-159.jpg Amrsfrt-160.jpg Amrsfrt-161.jpg
Amrsfrt-163.jpg Amrsfrt-164.jpg Amrsfrt-165.jpg
Amrsfrt-167.jpg Amrsfrt-168.jpg Amrsfrt-169.jpg
Amrsfrt-171.jpg Amrsfrt-172.jpg Amrsfrt-173.jpg
Amrsfrt-174.jpg Amrsfrt-176.jpg Amrsfrt-177.jpg
Amrsfrt-178.jpg Amrsfrt-179.jpg Amrsfrt-180.jpg
Amrsfrt-181.jpg Amrsfrt-182.jpg
Amrsfrt-183.jpg Amrsfrt-185.jpg Amrsfrt-187.jpg

Clubkampioen Peter Sonder werd de winnaar van het toernooi met 7 punten uit 4 ronden; niet geheel onverwacht, gezien ook zijn eerdere deelname aan het NK Superchess bij het Corustoernooi. Per ronde vielen 2 punten te verdienen, 1 voor Superchess (rapid) en 1 voor snelschaak. Joske Ubels, die in haar eentje zowel de jeugd als de dames vertegenwoordigde, won al haar partijen Superchess en viel daarmee ook in de prijzen. Een zeer geanimeerde en gezellige avond werd besloten met de prijsuitreiking door SGA-voorzitter Martijn Jansen, waarna iedereen zich nog even naar de bar begaf.

Amrsfrt-188.jpg Amrsfrt-189.jpg
Amrsfrt-190.jpg Amrsfrt-191.jpg
Amrsfrt-192.jpg Amrsfrt-193.jpg
Amrsfrt-194.jpg Amrsfrt-195.jpg
Amrsfrt-196.jpg Amrsfrt-199.jpg
Amrsfrt-200.jpg Alle deelnemers bleken het leuk te vinden om eens een toernooi Superchess te spelen. Gezien deze positieve reacties is de verwachting van het bestuur dat Superchess vaker gespeeld zal worden bij SGAmersfoort. Derhalve, weer een geslaagde promotie-activiteit voor Superchess!