Home > Laatste nieuws >

Schaken met kunst bij Simonis & Buunk in Ede

Zie de fotopagina.

Kunsthandel Simonis & Buunk gaf zondag 9 januari 2011 een schaakfeest in het Fischer Huis in Ede, voor deze gelegenheid omgedoopt tot 'Bobby Fischer Huis'. Omringd door schaakvoorstellingen op oude schilderijen werd er simultaan gespeeld met - veelal antieke - schaakstukken uit de 18e, 19e en 20e eeuw.
De opening werd verricht door de burgemeester van Ede, Cees van der Knaap.

GM Anish Giri, 16 jaar, gaf een simultaan tegen de 33 sterkste schakers van Ede, Wageningen en Veenendaal. Giri scoorde - in 5,5 uur - 31 winstpartijen en hoefde slechts twee remises toe te staan.
Hans Böhm gaf een wisselsimultaan tegen 12 borden, waarbij hij met de meest exotische stukken van de verzameling van Simonis & Buunk speelde. Bij enkele sets was het lastig om de stukken goed te herkennen, lopers leken soms nogal op pionnen. De diverse schaakstukken varieerden van 'Staunton-achtig' tot tamelijk realistisch (zie de foto's). Niettemin scoorde Böhm in 30 partijen 25 maal winst en slechts 5 maal remise.

Het gebeurt niet vaak dat schakers in een dergelijke ambiance hun sport kunnen beoefenen, te midden van een groot aantal oude meesters! Het was dan ook een zeer geslaagd schaakfeest.

Zie verder www.simonis-buunk.nl.

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2011 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl