Home > Laatste nieuws >

Chess960-toernooi op open dag DGT Enschede, 12 april 2008

Zie de fotopagina voor de bijbehorende foto's.

Chess960 (ofwel Fischer Random Chess), geïntroduceerd door Bobby Fischer in 1995, is evenals Superchess vrijwel schaak zonder openingstheorie. Chess960 geniet al jaren een groeiende populariteit in Duitsland waar elk jaar in Mainz het WK Chess960 wordt gespeeld. In Nederland wordt al enkele jaren het NK Chess960 gespeeld. Sinds kort promoot ook het in de schaakwereld overbekende DGT (Digital Game Technology) de beoefening van Chess960.

Het eerste Twentse Chess960-toernooi werd zaterdag 12 april 2008 gespeeld in het nieuwe bedrijfspand van DGT in Enschede, onder leiding van Jan Krabbenbos. Na vijf ronden Zwitsers (p.p.p.p. 15 minuten + 5 seconden per zet) werd Paul ten Vergert met 4,5 punt winnaar van de 20 deelnemers.

Op deze open dag van DGT werd de expositie van kunstenares Inge Kuypers officieel geopend, waarbij het publiek gezamenlijk een schilderij kon creëren. Ruth Bulsink, dochter van DGT-directeur Ben Bulsink, mocht de eerste streek op het maagdelijk witte doek zetten.

Verder was de DGT-winkel "De Rode Loper" voor het eerst open voor publiek.

Directeur Albert Vasse kondigde in zijn openingstoespraak grote plannen aan met DGT. Het nieuwe pand moet een groots, internationaal schaakcentrum worden. Er zijn plannen voor een schaakarena waar topschakers ongestoord kunnen spelen, van het publiek afgezonderd door een geluiddichte en eenzijdig lichtdoorlatende glazen wand.

Naast de bekende elektronische schaakklok (nu in vier uitvoeringen) heeft DGT een opvouwbare klok ontworpen, die ook beginstellingen voor Chess960 aanbiedt. Een andere innovatie betreft Foidos, een nieuwe manier van schaakpresentatie op internet.

Voor meer informatie zie http://www.dgtprojects.com.

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2008 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl