Home > Laatste nieuws >

IM Jop Delemarre prolongeert kampioenstitel Superschaak op 9e Open NK

Zie fotopagina 1.
Zie fotopagina 2 (prijsuitreiking).

IM Jop Delemarre heeft pinksterzaterdag 26 mei 2012 zijn kampioenstitel geprolongeerd op het 9e Open NK Superschaak. Delemarre eindigde in Leiden met 6 uit 7 op de ongedeelde eerste plaats, een halfje voor Wouter Schuurbiers, de officieuze Belgische kampioen Superschaak.
In de eerste ronde speelden de beide titelfavorieten remise tegen elkaar, waarna ze gelijk opgingen. De beslissing viel in de spannende zesde ronde, waarin David Schelhaas overtuigend won van Schuurbiers. Zo kon Delemarre zijn titel veilig stellen door een snelle remise in de laatste ronde.
De gedeelde derde plaats was voor Fred Kok en David Schelhaas.

Van de negen achtereenvolgende Open NK's Superschaak heeft Delemarre er vijf op zijn naam geschreven. Tom Bottema (2004), Niels van Splunter (2007 en 2009) en Giel van Rijn (2008) waren de overige superschaakkampioenen.

De eindstand:

                  punten schaak-
                      rating

1. IM Jop Delemarre          6   2423
2. Wouter Schuurbiers         5.5  1961
3. Fred Kok, David Schelhaas     5   1860, 1750
5. Coen Leentvaar           4	   1600
6. Sasha Shikman           3.5  1410
7. Jeroen van Eijk, Peter Blommers  2   1400, 0
9. Bas van Egmond, Tim Mulder     1    958, 0

De prijsuitreiking van het NK Superschaak werd gecombineerd met die van het NK "De Kolonisten van Catan". Er waren geldprijzen en een aantal NK-sets superschaakstukken, en de jeugdprijs was voor Sasha Shikman.

Er werden 7 ronden Zwitsers gespeeld met 20 minuten p.p.p.p. Fred Kok was, evenals vorig jaar, de uitstekende wedstrijdleider.

In dit NK werd, net als vorig jaar, met twee extra stukken gespeeld, de Hertogin (gaat als Koning of Toren) en de Raadgever (gaat als Koning of Loper), naast de gebruikelijke vier NK-stukken. Om de beginstelling te vormen koos elke speler twee stukken van deze zes, terwijl de overige twee stukken beschikbaar bleven voor een eventuele promotie. Over het algemeen was men positief over deze uitbreiding. De twee extra stukken brachten meer variatie, maar betekenden geen spectaculaire verandering in het spelkarakter. Ook nu waren strategie en tactiek vrijwel zoals in het klassieke schaak.

Superschaak was net als voorgaande jaren te gast op de speldag van de Spelgroep Phoenix in 't Spoortje te Leiden, waar weer een groot aantal spelen werd beoefend. Bovendien organiseerde Phoenix, in samenwerking met 999 Games en onder leiding van Armand Servaes, het NK 2012 van het populaire spel "De Kolonisten van Catan". Dit kampioenschap was met 64 deelnemers snel volgeboekt. Zie verder www.spelgroepphoenix.nl.

De samenwerking van Superschaak met de Stichting Spelgroep Phoenix is weer uitstekend bevallen. Naar verwachting zal op pinksterzaterdag 2013 het 10e Open NK Superschaak ook bij Phoenix worden gehouden.

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2012 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl