Aanmelding in De Moriaan: 7 ronden Zwitsers: Prijsuitreiking: Speeltempo: Inschrijfgeld: Prijzengeld: Reglement: Aantal deelnemers: |
vanaf 09:00 uur, zaterdag 28 januari 2006 10:00 - 18:00 uur ca. 18:15 uur 25 minuten p.p.p.p. EUR 10 minimaal EUR 500 zie het reglement maximaal 40 |
Inschrijfkaart aan te vragen bij info@coruschess.com. Zie ook www.coruschess.com, waar u zich on-line kunt opgeven.
Er wordt gespeeld met gewone schaakstukken en de volgende vier superschaakstukken:
Amazone met loop als Dame of Paard,
Keizerin met loop als Toren of Paard,
Prinses met loop als Loper of Paard en
Veteraan met loop als Koning of Paard (let op: de Veteraan kan niet schaak of mat staan).
Op het Corus Chess Tournament in Wijk aan Zee, zaterdag 28 januari 2006, zullen weer vele superschakers strijden om de schitterende superschaakwisseltrofee: Een kunstzinnig vormgegeven zilveren Amazone, ofwel Dame + Paard combinatie. Bovendien zijn er aantrekkelijke geldprijzen. De belangstelling voor deze nieuwe vorm van schaken belooft weer groter te worden dan bij het 1e en 2e NK. IM Jop Delemarre, regerend Open Nederlands kampioen Superschaak, heeft laten weten zijn titel te willen verdedigen. Ook de dames zijn weer prominent en op meesterniveau vertegenwoordigd: WIM Bianca Muhren, in januari 2005 bij het Corus Chess Tournament uitgeroepen tot schaakster van het jaar, en WIM Isabel Delemarre-Werner hebben zich aangemeld.
De ruimte is beperkt: Vraag dus zo snel mogelijk uw inschrijfkaart aan bij info@coruschess.com, of nog beter, schrijf u on-line in op www.coruschess.com.
Het is toegestaan deel te nemen aan het NK Superschaak èn een ander Corus-deeltoernooi,
mits niet overlappend.
Superschaak is schaken zonder openingstheorie, praktisch gesproken. Elke schaker kan direct Superschaak spelen. Voorbereiding op openingsvarianten is zowel onnodig als praktisch onmogelijk. Enige oefening van tevoren is aan te bevelen om te wennen aan de superschaakstukken; een klein aantal partijen spelen is voldoende. Op het NK wordt gespeeld op een gewoon schaakbord met gewone schaakstukken en vier superschaakstukken.
Elke zet met zo'n stuk is een gewone schaakzet! De reden is dat al deze stukken combinaties van twee gewone schaakstukken zijn: de Amazone gaat als Dame of Paard, de Keizerin gaat als Toren of Paard, de Prinses gaat als Loper of Paard en de Veteraan gaat als Koning of Paard (maar kan niet schaak of mat staan). Zo'n combinatie is natuurlijk niets nieuws want de Dame is de combinatie van Toren en Loper.
Hoe wordt nu een partij Superschaak gespeeld? De vier superschaakstukken worden ingezet in het voorspel dat aan de eigenlijke zetten voorafgaat. In dit voorspel worden, in de gewone schaakbeginstelling, vier schaakstukken vervangen door de vier superschaakstukken volgens een eenvoudige procedure. Na het voorspel verloopt de partij vrijwel net zo als een gewone schaakpartij. De procedure en de precieze regels staan in het reglement.
Een veelgehoorde opmerking na afloop van het 1e en 2e NK was: "Superschaak is interessanter en minder moeilijk dan ik van tevoren had gedacht. En inderdaad, het blijft eigenlijk gewoon schaken." Alle deelnemers vonden het een plezierige en boeiende ervaring, zeker geschikt voor herhaling.
Kortom, er is eigenlijk geen goede reden waarom niet elke enthousiaste schaker óók een enthousiaste superschaker zou kunnen of moeten worden! Het Corustoernooi in Wijk aan Zee is zoals altijd erg gezellig, voor zowel schakers als belangstellenden. Op zaterdag 28 januari 2006 spelen ook de Grootmeestergroepen A, B en C en de Tienkampers, zodat er zeker weer veel interessants te beleven zal zijn. Dus waarom zou u Superschaak niet eens proberen?