Home > Laatste nieuws >

Jop Delemarre Nederlands kampioen Superschaak 2014

Zie de fotopagina. (Foto's Henk van Haeringen)

IM Jop Delemarre is zaterdag 7 juni in Leiden Nederlands kampioen Superschaak geworden. Tweede werd Bernard Schelhaas, vader van David Schelhaas, Nederlands kampioen Superschaak 2013.

Op dit 11e NK waren zes superschaakstukken beschikbaar: Amazone, Keizerin, Prinses, Veteraan, Raadgever en Magiër. In elke partij werden hieruit vier stukken gekozen om de plaats van gewone schaakstukken in te nemen.

In dit NK werd – op veler verzoek – voor het eerst gespeeld met de Magiër. Dit stuk speelt een centrale rol omdat het alle stukken van de tegenstander ernaast bevriest, zodat deze (tijdelijk) niet kunnen zetten. Ondanks het feit dat hij niet kan slaan, is de Magiër vaak een dominant stuk in de partij.

Delemarre had het spel met de Magiër snel in de vingers, zodat hij het toernooi zonder puntverlies op zijn naam kon schrijven. Het spelen met superschaakstukken, en in het bijzonder de Magiër, vergt veel extra hersenwerk. Elke partij begint in het algemeen in een andere opstelling, zodat openingstheorie in de praktijk geen rol van betekenis speelt. Dikwijls ontstaan interessante stellingen, die moeilijk te doorgronden zijn.

Op dit toernooi was men unaniem van mening: de Magiër is een zeer interessant superschaakstuk.

De eindstand:

4p  Jop Delemarre
3p  Bernard Schelhaas
2p  Evert Jan Karman
1p  Jeroen van Eijk
0p  Peter Blommers

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2014 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl