Home > Laatste nieuws >

Multischaaktoernooi van zaterdag 26 augustus 2017

Zie de fotopagina. (Foto's Henk van Haeringen)

In het multischaaktoernooi van zaterdag 26 augustus 2017 was er keuze uit maar liefst 19 varianten van het schaken. Er hadden zich 13 spelers aangemeld. De meesten kozen echter voor een beperkt aantal " wapens" wat het indelen ingewikkeld maakte. Wat het ook niet eenvoudiger maakte waren treinstoringen, tussentijds boodschappen doen, een schilderij afleveren, discussies over de spelregels, kapotte klokken of een wandelingetje. En wat te denken van twee spelers die niet met de klok wilden spelen, "omdat de ene speler de spelregels niet kende". Dat maakte het toernooi direct een half uur langer. De twee boosdoeners waren zich van geen kwaad bewust. De organisator was de soepelheid zelve en de deelnemers gaven de voorkeur voor een lichte chaos.
Het leuke was dat zowel gevorderde spelers als absolute beginners aan hun trekken konden komen. De uitvinders van Khan schaak en Superschaak streden ook mee en merkten dat het niet vanzelfsprekend is dat ze winnen.

De onverstoorbare Edwin Poels won alles en zijn voornaamste wapens waren de superschaakvarianten. Naast de Beker voor de beste multischaker won hij ook nog de prijs voor de sterkste speler met westerse varianten. Eervol tweede werden Fred Kok ( twee keer niet gespeeld vanwege organisatorische taken) en Peter Blommers. De laatste won ook nog de beker voor de sterkste speler met oosterse varianten. Onverslaanbaar met shogi en janggi. Voor een ieder was er tevens een bordspel als prijs.

De organisator resteerde de afwas en teveel borden en stukken die niet meer in de fietstas pasten. En het gevoel dat dit een vermoeiend maar leuk toernooi was dat het organiseren waard was.

Op pinksterzaterdag 2018 komt er in ieder geval het NK Superschaak. Leiderdorp en Castricum worden genoemd als mogelijke lokatie. We houden u op de hoogte.

Fred Kok

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2017 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl