Home > Laatste nieuws >

In memoriam Willem Henk Vriend

Willem Henk Vriend is woensdag 2 april 2008 op 63-jarige leeftijd overleden.

Mijn eerste kennismaking met Wim Henk dateert van december 1965, toen wij op dezelfde dag het kandidaatsexamen wis- en natuurkunde met sterrenkunde deden aan de VU te Amsterdam. Op de studentenflat Uilenstede woonden wij een tijd op dezelfde verdieping waar regelmatig een partijtje schaak werd gespeeld. Door de gemeenschappelijke studierichting vielen onze interesses gedeeltelijk samen. Vooral over astronomie en kosmologie hadden wij, in latere jaren, regelmatig boeiende gesprekken.

Wim Henk, sinds jaar en dag fervent schaker, was al vanaf 1991, bijna vanaf het begin, een enthousiaste medepromotor van Superschaak. Ondanks sommige sceptische reacties bleef Wim Henk in het project geloven, en zelfs sterker naarmate de openingstheorie in het klassieke schaak een steeds grotere rol is gaan spelen. Naast schaken vond Wim Henk ook Chess960 interessant. In Mainz scoorde hij heel behoorlijk in een toernooi Chess960, en daarna zei hij: "Met de mooie Chess960-rating die ik nu bezit speel ik dat maar even niet meer."

Wim Henk was een trouwe vriend, die altijd met veel enthousiasme nieuwe vondsten wilde analyseren. In huize Vriend zijn in de laatste vijftien jaar heel wat partijtjes Superschaak gespeeld, nieuwe stukken getest op hun geschiktheid en vele opgaven geanalyseerd in een gezellig samenzijn, onder het toeziend oog van echtgenote Avelien, en soms van hun kinderen. Verder werd regelmatig een toernooitje Superschaak gespeeld waaraan ook Bernard en David Schelhaas deelnamen, evenals een enkele keer zoon Jaap.

Wim Henk heeft veel bijgedragen aan de website, onder meer door de vervaardiging van de vele diagrammen voor de opgaven met verschillende superschaakstukken. Wij kunnen nog vele jaren de vruchten plukken van zijn grote inzet.

Als bevlogen schaker kickte Wim Henk op het getal 64, hetgeen tot uiting kwam in enkele superschaakopgaven met nummer 64. Het speciale getal 64 kwam in januari nog ter sprake toen bekend werd dat Bobby Fischer op 64-jarige leeftijd was overleden. Wie had toen kunnen vermoeden dat Wim Henk zelf de 64 niet zou halen.

In het project Superschaak zal Wim Henk Vriend blijvend gemist worden. Graag wens ik Avelien, hun kinderen en verdere familie veel sterkte.

Henk van Haeringen, coördinator Superschaak

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2008 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl