Home > Laatste nieuws >

4e "Freestyle" superschaaktoernooi bij de kerk in Zaandam, 13 april 2013

Zie de fotopagina. (Foto's Henk van Haeringen)

Op zaterdag 13 april 2013 is het vierde "freestyle" superschaaktoernooi georganiseerd in Zaandam, in de pastorie van de oud-katholieke Maria Magdalena schuilkerk.

Freestyle-2013-04-815.jpg
Freestyle-2013-04-817.jpg

 

Vanaf 12 uur kon de oude schuilkerk, een rijksmonument, bezichtigd worden. Verder was er heel wat bij te praten en te discussiëren over de vele superschaakstukken waarmee gespeeld zou gaan worden.

Vanaf 13:30 werden drie ronden gespeeld, met 40 minuten p.p.p.p. Na de prijsuitreiking speelden enkele spelers nog lang door, zodat de dag pas tegen 19 uur werd afgesloten.

Evaluatie

Er werd gespeeld op 10x10-borden waarbij de velden lopen van z0, a0, …, h0, j0 tot z9, a9, …, h9, j9. Er werd voornamelijk volgens de regels van het spel "Monarch" gespeeld. Dat betekent dat in de beginstelling de pionstukken op de rijen 1 en 8 staan, en de zware stukken daarachter zijn opgesteld.
Een enkele keer werd volgens de regels van "Superschaak" gespeeld. Dat betekent een uitbreiding van schaak, ook in de beginopstelling en in notatie van de velden. In dit geval staan in de beginstelling de pionstukken op de rijen 2 en 7, net zoals in schaak, en de zware stukken staan daarachter opgesteld.
Beide opstellingen blijken uitstekend en zeer plezierig speelbaar. Het is belangrijk dat de pionnenrijen gesloten zijn in de beginstelling. Dus er zijn tien pionstukken nodig.

Zoals verwacht, worden de lange-drachtstukken relatief krachtiger op een 10x10-bord. Er is meer ruimte op het bord: In de beginstelling is 40% bezet door stukken, bij schaak is dat 50%.

In het voorspel zette elke speler steeds twee van zijn favoriete superschaakstukken in. Naast de onder vermelde stukken deed ook de Nymf mee, omdat de Prins zich kan transformeren in een Nymf.

Henk van Haeringen kon de sinds kort beschikbare set Exchess.5 laten zien, en exemplaren van "Regels voor Superschaak" uitdelen. Dit is een recent gepubliceerde uitbreiding van het bekende spelregelboekje.

[Einde verslag van Henk van Haeringen. Hierna volgt de uitslag en het verslag van Fred Kok.]

Speler             In te zetten superschaakstukken

Edwin Poels, Leiden       Keizerin, Raadgever, renpion	
Fred Kok, Voorschoten      Amazone, Raadgever, mobilisatiepion	
Rob Stolzenbach, Beverwijk   Joker, Magiër			
Robin Wooter, Voorhout     Keizerin, Draak, renpion		
Jeroen van Eijk, Eindhoven   Ambassadeur, Engel, t-pion			
Peter Blommers, Den Haag    Maharadja, Minister, t-pion
Coen Leentvaar, Den Haag    Prins, Schatbewaarder, renpion
Henk van Haeringen, Pijnacker  Prinses, Veteraan, 2 t-pionnen
Uitslagen van het 4e Freestyle Superschaaktoernooi

         Ronde   1      2      3    score

1. Edwin Poels      robin 6  coen  6  fred  3  15
2. Henk van Haeringen  peter 6  bye  2  coen  6  14
3. Fred Kok       vrij  4  rob  6  edwin 3  13
4. Robin Wooter     edwin 0  jeroen 6  peter 6  12
5. Jeroen van Eijk    coen  0  robin 0  rob  6   6
  Coen Leentvaar    jeroen 6  edwin 0  henk  0   6
7. Peter Blommers    henk  0  vrij  4  robin 0   4
8. Rob Stolzenbach    bye  2  fred  0  jeroen 0   2

Winst = 6, remise = 3, bye = 2, vrij = 4.

Het 4e superschaak Freestyle bracht ons in "De Papenhuyze" te Zaandam, naast de rijksmonumentale Maria Magdalenakerk.

Dit keer speelden we superschaak op een nieuw niveau, op een 10x10 bord. Dat is nog zwaarder, ook mentaal. Henk van Haeringen, ondanks lichamelijk ongemak, scoorde 2 uit 2 wat een goed resultaat is. Maar net te kort om Edwin Poels met 2½ uit 3 van de titel te houden. Fred Kok deed nog een poging maar helaas verzandde dit in remise. De combinatie gastheer-toernooileider-speler-hondenoppas was misschien te veel van het goede.
Iedereen weet nu wel dat Edwin in principe te kloppen is. Maar zijn keiharde wedstrijdmentaliteit is voldoende voor weer een overwinning.

Tijdens het toernooi werd superschaakset 5 gelanceerd, een fraaie collectie met diverse soorten onorthodoxe pionnen. Wie wil er nu niet met een superpion spelen? Gaan we zeker doen!

Fred Kok

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2013 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl