Home > Laatste nieuws >
Zie de fotopagina
De kerk van de heilige Fredericus en Odulphus in Leiden was zaterdag 16 juni 2012 het toneel van Superschaak. Fred Kok had, in overleg met koster en superschaker Edwin Poels, het eerste 'freestyle"-superschaaktoernooi voor genodigden georganiseerd. Iedere genodigde had van tevoren twee van zijn favoriete superschaakstukken opgegeven. Zo werden steeds vier superschaakstukken ingezet, volgens een aangepast Reglement.
Na een vertraagde start door 'pech onderweg' verliep het toernooi in een geanimeerde, zij het enigszins chaotische sfeer, ondanks de zeer stijlvolle ambiance van de speelzaal, de gemeentekamer van de kerk.
Superschaakbedenker en -coördinator Henk van Haeringen was als eregast uitgenodigd.
Vanaf 13:30 uur werden drie ronden Zwitsers gespeeld, met 40, 30 en 40 min. p.p.p.p.
De einduitslag:
pnt Genodigden Gekozen superschaakstukken 2½ Fred Kok, Voorschoten Veteraan, Raadgever 2½ Edwin Poels, Leiden Magiër, Stormtoren 2 Coen Leentvaar, Den Haag Keizer, Prins 1 Rob Stolzenbach, Beverwijk Magiër, Joker 1 Jeroen van Eijk, Eindhoven Engel, Draak 0 Peter Blommers, Den Haag Baron, Hertogin
Het prijzenpakket bestond uit schaakboeken en -tijdschriften.
De Prins mag bij wijze van zet worden vervangen door een Nymf of een Joker. Van de twaalf gekozen stukken beleefden er zes hun wereldpremière in een toernooi: Baron, Engel, Keizer, Nymf, Prins en Stormtoren. De Draak, Hertogin, Joker, Magiër, Raadgever en Veteraan waren al eerder in een toernooi getest.
Elke speler moest zich dus voorbereiden op twaalf superschaakstukken, zodat het een zware middag beloofde te worden.
Raadgever en Veteraan spelen vlot en makkelijk, wellicht mede doordat het combinaties van schaakstukken zijn. De Veteraan wordt algemeen gewaardeerd.
De Stormtoren (een 'springtoren') is iets sterker dan een Toren, en door zijn mogelijkheid om te springen kan hij sneller in het spel gebracht worden; is ook goed speelbaar.
De Engel bleek een boeiend stuk, en leuker dan verwacht. De Magiër blijft een intrigerend stuk. De Prins zorgde door zijn speciale mogelijkheden voor extra complicaties; misschien 'iets te veel van het goede'.
In Superschaak met de nu gebruikte stukken komt een grote variëteit aan matbeelden voor, en dat werd gewaardeerd.
Coen had zich goed voorbereid op zijn favoriete complexe stukken (Magiër, Prins en Joker). Bij zijn partijen stonden de Koning en de Keizer steeds beide op het bord en dat geeft het spel een apart karakter. Wanneer een stuk beide monarchen tegelijk schaak geeft, is het mat als dat stuk niet kan worden geslagen (tenzij de Magiër dat stuk kan bevriezen, of de Engel of de Nymf immuniteit kan verlenen aan de monarchen). Het lukte Coen inderdaad om zo'n mat te produceren (zie foto). De Joker, de Engel en de Magiër zorgden, vooral indien gecombineerd, voor nogal wat illegale zetten, waarmee overigens soepel werd omgegaan.
Fred Kok had voor een uitstekende lichte lunch gezorgd.
Zoon Jesse Poels (anderhalf jaar jong) sliep of drentelde vrolijk rond.
Coen mocht het orgel in de prachtige Oud-Katholieke kerk bespelen, hetgeen de 'couleur locale' benadrukte.
De kerk is fraai gelegen met uitzicht over het water van de singel en op een hoek, en kent dan ook twee adressen: Cronesteynkade 2 en Zoeterwoudse Singel 50 in Leiden.
Organisator en wedstrijdleider Fred Kok (fredkok@ziggo.nl) kan tevreden terugzien op een zeer interessant en geslaagd toernooi, dat zeker voor herhaling vatbaar is.
Fred Kok meldde alvast een:
Vooraankondiging
Het 'Gekke Pionnen Toernooi' in Voorhout, de Spelewey, donderdag 5 juli 2012, met voor Wit en Zwart 1 renpion, 2 t-pionnen, 5 gewone pionnen en verder gewone schaakstukken.