Home > Laatste nieuws >

"Denken bij de Zaan"-festival in Zaandam, 4 oktober 2014

Fred Kok organiseerde op 4 oktober 2014 het “Denken bij de Zaan”-festival, in en bij de schuilkerk in Zaandam. Hierna volgt zijn verslag.

Zie de fotopagina. (Foto's Henk van Haeringen)

Op 4 oktober 2014 is het “Denken bij de Zaan”-festival gehouden. Een kleinschalig evenement met 4 toernooien en 1 demonstratie van connectiespelen.
Voor de toernooien Hive was weinig belangstelling. Dominik Grotian won het basis Hive en Ioanna Giannaki won de finale door Jeroen van Eijk voor te blijven.

Het Superschaaktoernooi kende 6 deelnemers. Gespeeld werd met Magiër, Amazone, Prinses en Veteraan. Robin Wooter won de bokaal. Hij moest alleen in ronde 1 Rob Stolzenbach op remise houden. Maar won daarna alles, ook tegen concurrent Fred Kok.

Uitslag
1. Robin Wooter
2. Fred Kok
3. Evert Jan Karman
4. Henk van Haeringen
5. Rob Stolzenbach
6. Peter Blommers

Het 10x10-variantentoernooi was een unicum. Er werden 3 varianten op een 10x10-bord gespeeld. Het 10x10-bord wordt in West-Europa meestal gebruikt voor het dammen...
De varianten waren:
- Superschaak. Keuze uit Joker, Magiër, Amazone, Prinses, Keizerin en Veteraan.
- Grand Chess met de Prinses en Keizerin
- Khan schaak, waarbij de Khan (koning) ook wint als deze de overkant weet te bereiken.
Per variant werden 2 ronden gespeeld. Door de krappe bedenktijd van 15 minuten werd het uiterste gevraagd van de deelnemers met deze ingewikkelde varianten.

De uitvinders van Superschaak en Khan schaak deden onder de 10 deelnemers mee en vooraf was het de vraag of de specialisten of de generalisten zouden winnen.
Na de 2 ronden Superschaak stond Fred Kok bovenaan. Robin Wooter had al punten gemorst. Evert Jan deed het ook prima en begint steeds beter te spelen.

Bij het Grand Chess werd de kloof tussen Fred en de andere spelers alleen maar groter. Hoewel Evert Jan en Robin hadden moeten winnen.
Het Khan schaak leidde helemaal tot hoofdbrekens. Pionnen kunnen opzij en achteruit. Dat is wel even wennen. In zijn partij tegen Khan specialist David Smits leek het alsof Fred de koning gewurgd had. Maar David ontworstelde zich aan de druk en wist een monsterscore van Fred te voorkomen. Toch kon de concurrentie niet op gelijke hoogte komen.

Uitslag
1. Fred Kok
2. Evert Jan Karman
3. Mehmet Ozdemir
4. Robin Wooter
5. David Smits
6. Rob Stolzenbach
7. Jeroen van Eijk
8. Henk van Haeringen
9. Peter Blommers
10. Ton van der Valk

Het 10x10 varianten was leuk voor een keer. De bedenktijd van 15 is niet te herhalen. De combinatie kostte veel energie en uitlegtijd. Superschaak dus m.i. weer apart. 10x10 is wel een goed idee. Joker en Magiër werden op prijs gesteld.
De Hive specialisten zegden op het allerlaatst af. Jeroen deed het trouwens goed met Hive.

Fred Kok

Terug naar boven

Superschaak, creatief schaak zonder openingstheorie
Copyright © 1999-2014 Henk van Haeringen
Website www.superschaak.nl